Libe

Slovan Liberec-Banik Ostrava 3-2
21-10-2011, Gambrinus Liga, Stadion u Nisy, Att.: 4821

Naar ondertussen jaarlijkse gewoonte was ik dit jaar weer van de partij op het European Football Weekends Oktoberfest en dit jaar wederom in het gezelschap van Pat. Na een geslaagde donderdag was het vrijdag tijd om met heel de groep de bus te pakken naar Liberec. De EFW-mobiel bleek een typische Oostblok vehikel te zijn, maar het maakte de pret niet minder groot. Toen we eindelijk de vrijdagfile om Praag te verlaten waren gepasseerd, was het tijd voor een tussenstop om het nodige bier in te slaan. Daarna kon de weg verdergezet worden naar Liberec.
Daar aangekomen zochten we allemaal eerst de clubshop op, die abnormaal goedkoop was om nadien de lekker warme kroeg in te duiken. Met het nodige bier erbij werd er over ervaringen gespreken, verwachtingen en de wedstrijd die sommigen de dag voordien bezochten (Slovan Bratislava-PSG). Uiteindelijk vonden we onze plaats op de lange zijde vlak bij de ultra's van Liberec. Het grappige is dat beide groepen elkaar niet konden zien, want die van Liberec zaten in één hoek en die van Ostrava in de andere hoek aan dezelfde zijde.
De tribune aan de andere kant leek dan weer uit een rots op te rijzen, in het midden van die tribune gaven dan nog eens een paar cheerleaders het beste van zichzelf. Wat nog opmerkelijker was, een paar van die cheerleaders namen tijdens de wedstrijd plaats naast de ultra's en verzorgden daar op een rijtje dansjes bij de gezangen. Ik denk dat ze in Liberec het verschil tussen voetbal en football niet goed begrijpen.
De Ostrava supporters daarentegen, wilden vooral duidelijk maken dat ze niet gestopt kunnen worden door vrijdagavond wedstrijden, dat bewees ook hun spandoek: "Maandag of vrijdag: je geraakt nooit verlost van ons." Verder in de wedstrijd bewezen ze ook dat ze van Oost-Europa zijn, door na een doelpunt allemaal hun t-shirt uit te trekken, de Liberec fans wilden dit ook gevolg geven, maar er volgden slechts twee ultra's.
Ondanks dit alles was het toch Liberec dat met een 2-1 voorsprong de rust in ging. In de tweede helft wist Ostrava echter gelijk te maken en het zag er ook lange tijd naar uit dat dit de eindstand zou worden. Hoe forceer je echter een doelpunt? Inderdaad, je neemt een foto van het scorebord in de 90e minuut. Nog geen minuut later maakte Liberec er 3-2 van en het feest kon helemaal losbarsten. Nog even de kroeg in, voor een paar overwinningsbiertjes en dan terug naar Praag, want de dag nadien zouden we terug van de partij zijn om 10.15.

"Maandag of vrijdag: je geraakt nooit verlost van ons."